Dedicatòria de Joaquim Comes |
Palamós en carnaval sota una escorça de núvols negres. mentre els vilatans -temorosos per la sort de la rua- guaiten el cel recercant brins de llum esfilagarsada, vaiverejo pels carrers estrets del nucli antic, parant orella a les converses sense tafanejar, capolant-les, removent-les, en va intent de desxifrar el sofregit del seus purs sons, la seva veritat marinera.
carrer Major, església de Santa Maria i la placeta de paviment maó i dibuix de bresca que dona al mirador sobre el port i la extensa badia. una vista, d'ordinari, d'una serenor lluminosa, que avui se'm fa estranyament inabastable, inquietant, atordidora. torno enrere i voltejo mandrós, incapaç d'orientar-me en aquest traçat amb pujades, racons i trencalls inesperats, on les dreceres són el cor del laberint i tot convida a fugir per les gateres de la imaginació: sí, ja havia estat aquí, en un temps en blanc i negre, en una cambra amb tocador, rentamans i galant de nit, potser sota la pell d'un jove viatjant noucasat, ajagut amb les pupil·les fixes en el sostre de la matinada mentre ella dorm plàcidament. a la vida -com a les novel·les- res no és nou, sinó tronat i mudadís a l'hora, i mai fruit de l'atzar.
després de fer un mos a la Planassa, encuriosit pel rètol a l'entrada -cal apropiar-se d'uns altres ulls per dibuixar el propi enyor-, accedeixo a la capella del Carme per contemplar una exposició d'un pintor local, Joaquim Comes. em captiva el tractament emocional dels instants difusos del trenc d'alba o els crepuscles marins, el rotund cromatisme dels grocs, safrans i cinabris dels cels i les aigües, espills de foc. de sobte, des d'un racó, un dels olis llença el palangre del seu pintoresc edèn a les profunditats de la meva consciència. enlluernat pel melodiós ham del seu nom -s'Alguer-, em prometo arribar-m'hi de bon matí.
al dia següent, malgrat la presència d'un garbí furibund i atabalador, enfilo cap a cala Margarida i el paratge boscós del cap Gros. la fusió dels meus passos desvagats i els rumors de la natura quan vorejo la costa pel camí de ronda se'm revela la més poètica forma del coneixement, que frega l'exaltació deliqüescent en l'instant que la cala de la Fosca amara els meus ulls amb el seu bany de llum birbillejant. moment ideal per aturar-se una estona, prendre el segon cafè de la jornada i engrescar l'ocell de la fantasia a aletejar des de la gran roca negra que separa en dos el sorral, fins al castell de Sant Esteve, dalt el penya-segat a llevant. és tan poc dissimulat el meu embadaliment, que en el curs d'un breu però cordial diàleg, la parella de la taula veïna em suggereix culminar la passejada a la platja de Castell, recomanació que, per suposat, prenc en consideració.
sembla tot tan irreal quan albiro el petit món de s'Alguer. el turquesa de les aigües -delitós, somniat, indescriptible-, les barques esteses sobre la platja de còdols, els vius colors primaris de portes i porticons a les botigues emblanquinades, o la visió de la dona asseguda amb un llibre i els peus nusos sobre la barana de la barraca damunt les roques, conviden a creure en una qualitat lenta, espessa, mineral del temps. quan sec a la riba, l'onatge em retorna les estampes d'una existència oblidada: els ormeigs recolzats a la paret, el porró passant de mà en mà, les cançons amb que s'arrodoneix la xefla mentre la tarda reté el seu vol amb irisada malenconia. afortunat qui somniant formes, colors i textures té el do -com el mar- de substanciar tanta joia!
les cames comencen a fer figa un cop prenc el corriol que creua les terres d'aquell altre paradís de talent, glamur i orgies que va ser el Mas Juny de Sert. pas a pas, l'olor a pinassa s'impregna d'un matis sulfurós i la fressa de les fulles cedeix al brogit del mar arrissat. fins que enfrontat a la virginal nuesa de la platja, les dunes i la llacuna del paratge de Castell, s'esvaeix tota fatiga i resto corprès, amb la trèmula fascinació de qui torna a contemplar el mar per primera vegada. el record que aquesta apoteosi de l'espai deslliurat del temps, aquest triomf de la solitud edènica reconquerida, sigui resultat de la mobilització ciutadana enfront el Goliat de l'especulació urbanística, se'm mostra avui la més dolça i formidable de les paradoxes.
Versión en castellano:
Palamós en carnaval bajo una corteza de nubes negras. mientras los vecinos -temerosos por la suerte de la rúa- vigilan el cielo buscando hebras de luz deshilachada, vago arriba y abajo por las calles estrechas del casco antiguo, escuchando las conversaciones sin fisgonear, troceándolas, removiéndolas, en vano intento de descifrar el sofrito de sus puros sonidos, su verdad marinera.
calle Mayor, iglesia de Santa María y la plazoleta de pavimento color ladrillo y dibujo de panal que da al mirador sobre el puerto y la extensa bahía. una vista, de ordinario, de una serenidad luminosa, que hoy se me hace extrañamente inalcanzable, inquietante, perturbadora. vuelvo atrás y deambulo indolente, incapaz de orientarme en este trazado con subidas, rincones y desvíos inesperados, donde los atajos son el corazón del laberinto y todo invita a huir por las gateras de la imaginación: sí, ya había estado aquí, en un tiempo en blanco y negro, en un cuarto con tocador, lavamanos y galán de noche, quizá bajo la piel de un joven viajero recién casado, tumbado con las pupilas fijas en el techo de la madrugada mientras ella duerme plácidamente. en la vida -como en las novelas- no hay nada nuevo, todo es sabido y pasajero a la vez, y nunca es fruto del azar.
después de tomar un bocado en la Planassa, animado por el cartel de la entrada -hay que apropiarse de otros ojos para dibujar la propia añoranza-, accedo a la capilla del Carmen para contemplar una exposición de un pintor local, Joaquim Comes. me cautiva el tratamiento emocional de los instantes difusos del amanecer o los crepúsculos marinos, el rotundo cromatismo de los amarillos, azafranes y cinabrios de los cielos y las aguas, espejos de fuego. de repente, desde un rincón, uno de los óleos larga el palangre de su pintoresco edén en las profundidades de mi conciencia. deslumbrado por el melodioso anzuelo de su nombre -s'Alguer-, me prometo llegarme hasta alli de buena mañana.
al día siguiente, a pesar del lebeche furibundo y aturdidor, pongo rumbo a cala Margarida y el paraje boscoso de Cap Gros. la fusión de mis pasos ociosos y los rumores de la naturaleza cuando bordeo la costa por el camino de ronda se me revela la más poética forma del conocimiento, que roza la exaltación delicuescente en el instante en que la cala de la Fosca empapa mis ojos con su baño de luz centelleante. momento ideal para detenerse un rato, tomar el segundo café de la jornada y animar al pájaro de la fantasía a aletear desde la gran roca negra que separa en dos el arenal, hasta el castillo de Sant Esteve, en lo alto del acantilado a levante. es tan poco disimulado mi embeleso, que en el curso de un breve pero cordial diálogo, la pareja de la mesa vecina me sugiere culminar el paseo en la playa de Castell, recomendación que, por supuesto, tomo en consideración.
parece todo tan irreal cuando avisto el pequeño mundo de s'Alguer. el turquesa de las aguas -delicioso, soñado, indescriptible-, las barcas varadas sobre la playa de cantos rodados, los vivos colores primarios de portones y postigos en las barracas encaladas, o la visión de la mujer sentada con un libro y los pies desnudos en la barandilla sobre las rocas, invitan a creer en una calidad lenta, espesa, mineral del tiempo. cuando me siento en la orilla, el oleaje me devuelve las estampas de una existencia olvidada: los aparejos apoyados en la pared, el porrón pasando de mano en mano, las canciones con que se remata la comilona mientras la tarde retiene su vuelo con irisada melancolía. ¡afortunado quien soñando formas, colores y texturas tiene el don -como el mar- de substanciar tanta alegría!
las piernas comienzan a flaquear una vez tomo el sendero que cruza las tierras de aquel otro paraíso de talento, glamour y orgías que fue el Mas Juny de Sert. paso a paso, el olor a pinaza se impregna de un matiz sulfuroso y el rumor de las hojas cede al fragor del mar rizado. hasta que enfrentado a la virginal desnudez de la playa, las dunas y la laguna del paraje de Castell, se desvanece toda fatiga y quedo conmocionado, con la trémula fascinación de quien vuelve a contemplar el mar por primera vez. el recuerdo de que esta apoteosis del espacio liberado del tiempo, este triunfo de la soledad edénica reconquistada, sea resultado de la movilización ciudadana frente al Goliat de la especulación urbanística, se me antoja hoy la más dulce y formidable de las paradojas.
Plantearme a estas alturas escritos suyos como posibles guías o itinerarios turísticos, con eso no contaba, Yo también quiero un fragmento de paraíso. Un saludo cordial.
ResponderEliminarGracias por sus amables palabras. Desde luego, con la que está cayendo, todos nos mereceríamos algún trocito de paraíso. Aunque estará conmigo en que, hoy por hoy, desgraciadamente, la búsqueda de paraísos, con frecuencia, acaba generando infiernos. Quizá por ello, algunos escogemos lluviosos días de invierno para perdernos por ahí. Un cordial saludo.
Eliminar